Adoptioner från Indonesien

Det förekommer adoptioner från Indonesien även om det inte är jättevanligt i Sverige. På adoptionsresor.se kan du läsa mer om adoption och få svar på de vanligaste frågorna.

Valuta i Indonesien

I Indonesien används valutan Indonesisk Rupie. Denna förkortas IDR. På växla.nu kan hitta aktuell valutakurs för denna och andra valutor.

Mat och dryck

Tack vare att det finns så otroligt många kulturer och folkslag i Indonesien så är örikets kök otroligt varierat. Men det finns ändå några bas ingredienser som är genomgående i de flesta rätter. Då det är ett asiatiskt land så är det kanske inte så konstigt att man har ris till i princip alla rätter.

Vanliga kryddor och smaker i Indonesiska rätter är kokosmjölk och chilikryddor. Ofta är maten ganska stark men man kan välja att få det lite mildare om man vill. Självklart finns det en nationalrätt och den heter Nasi Goreng. I en sådan får man stekt ris, ägg och grönsaker av blandad kompott. Det är väldigt gott men ganska starkt kryddat ofta. Vill man dra sig bort från restaurangerna och bara ta något i farten kan man uppsöka en så kallad Warung. Det är en slags gatukök i form av matstånd där maten verkligen inte kostar många kronor. Vill du prova på lokal mat så beställ en Nasi Campur i en Warung. Då får du dagens rätt som ofta består av stekt ris samt ett tillbehör som är utplockat för dagen.

Vill man ha lite lättare mat kan man beställa en Gada gado, det är en sallad som serveras med räkchips och jordnötssås. Är du sugen på grillspett så är det Satay som gäller. Då får du grillspett, oftast med kyckling, serverat med stark jordnötssås. Den vanligaste efterrätten och frukostmaten består av bananpannkakor.

Vill du dricka det inhemska ölet så heter det Bintang baru och det inhemska vinet är gjort på ris och heter Bali brem.